Optimization of Agribusiness Management in Increasing Sustainable Agricultural Productivity
DOI:
https://doi.org/10.52188/jeas.v6i2.1280Keywords:
Agribusiness; Optimization; Sustainable AgricultureAbstract
Sustainable agriculture is a strategic approach that combines high productivity with the preservation of natural resources. In this context, agribusiness management plays a key role in increasing the efficiency and effectiveness of agricultural production. The aim of this research is to discuss various agribusiness management strategies that can be implemented to support increased sustainable agricultural productivity. The main focus includes resource management, technology application, business diversification, and farmer capacity development. This type of research is qualitative with the research location in West Java. The research subjects consisted of farmers, agribusiness managers, agricultural extension workers, and agricultural experts who had experience and knowledge in the field of agribusiness. Data collection techniques use interviews, observation and documentation. The results of this research are that optimizing agribusiness management through efficient resource management, application of technology, business diversification, marketing strategies and farmer capacity development can increase productivity and sustainability of the agricultural sector. Support from multiple stakeholders is critical to expanding adoption of these practices. This research recommends increasing farmers' access to technology, training and markets to support the transition to more productive sustainable agriculture.
References
Abdillah, F., & Vaulina, S. (2023). Menuju pertanian berkelanjutan: Akselerasi inovasi dan optimalisasi tata ruang agraria untuk meningkatkan ketahanan pangan. Prosiding Seminar Nasional Fakultas Pertanian UNS, 7(1), 2615–7721.
Anggraeni, D., Anggraeni, N., Syukur, M., & Agustang, A. D. M. (2023). Jejak pulau (Penelusuran kehidupan di daratan tersembunyi Bangko Tinggia). Formosa Journal of Social Sciences (FJSS), 2(2), 1–138.
Hasbiadi, H., & Masitah, M. (2023). Pengembangan pertanian padi organik berbasis development strategy sebagai upaya penguatan pertanian berkelanjutan di Kabupaten Kolaka. Agroteksos, 33(3), 1026. doi:10.29303/agroteksos.v33i3.1001
Heriyanto, & Agustianto, R. (2020). Peran pemerintah daerah dalam pengelolaan sarana dan prasarana olah raga pada Akademi Sepak Bola Sekayu (Sysa) Kabupaten Musi Banyuasin. Dinamika: Jurnal Ilmiah Ilmu Administrasi Negara, 7(3), 402–411. Diperoleh dari https://jurnal.uniraya.ac.id/index.php/JPE
Kamakaula, Y. (2023). Optimasi pertanian berkelanjutan: Pengabdian masyarakat untuk peningkatan produktivitas dan kesejahteraan petani lokal. Community Development Journal: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(6), 11463–11471. Diperoleh dari http://journal.universitaspahlawan.ac.id/index.php/cdj/article/view/22461
Marsono, A., Musthofa, M. S., & Pransiska Dewi, A. (2021). Pengaruh kualitas layanan terhadap kepuasan konsumen ditinjau dari perspektif ekonomi Islam (Studi kasus di UD. Ardian Kabupaten Nganjuk). Jurnal Dinamika Ekonomi Syariah, 8(2), 114–120. doi:10.53429/jdes.v8i2.231
Nurdayati, Sudarmanto, B., Wahidah Mubarokah, W., Purwono, E., Makmun, L., & Akabrrizki, M. (2024). Model pendampingan generasi millennial sektor pertanian berkelanjutan melalui optimalisasi pemberdayaan asset social movement menghadapi era pertanian cerdas digital 4.0 (Digital Smart Farming 4.0). Jurnal Pengembangan Penyuluhan Pertanian, 21(1), 42–59. Diperoleh dari https://journal.polbangtanyoma.ac.id/jp3/article/view/1196
Prayitno, G., & Sari, R. (2024). Memanfaatkan teknologi web untuk efisiensi stok pupuk dalam pertanian berkelanjutan. Jurnal Teknologi dan Informatika, 2(1), 74–84.
Rizal, F. J., Rahman, M. A., Maulana, A. A., & Setiowati, Y. (2024). Implementasi smart farming dalam mendukung pertanian berkelanjutan. Prosiding Seminar Nasional Agribisnis, 1(2), 120–126.
Sari, F. P., Munizu, M., Rusliyadi, M., Nuryanneti, I., & Judijanto, L. (2024). Agribisnis: Strategi, inovasi dan keberlanjutan. Jakarta: PT. Green Pustaka Indonesia.
Sasongko, P., Purwanto, & Kismartini. (2013). Perencanaan pertanian berkelanjutan di Kecamatan Selo. Prosiding Seminar Nasional Pengelolaan Sumberdaya Alam dan Lingkungan, 1, 33–40.
Sedana, G. (2015). Transformasi pertanian subsisten ke pertanian komersial: Kasus pada pengembangan pertanian irigasi air tanah, Kabupaten Buleleng, Provinsi Bali. DwijenAGRO, 5(1), 1–11. Diperoleh dari http://ejournal.undwi.ac.id/index.php/dwijenagro/article/view/328
Sukomardojo, T., Murthada, Iskandar, Ma’ruf, M. I., & Gymnastiar, I. A. (2023). Optimasi praktik pertanian di komunitas pedesaan untuk hasil tanaman yang berkelanjutan: Studi keterlibatan masyarakat. Jurnal Abdimas Peradaban, 4(2), 32–42. doi:10.54783/ap.v4i2.26
Suratha, I. K. (2017). Krisis petani berdampak pada ketahanan pangan di Indonesia. Media Komunikasi Geografi, 16(1).
Wahyudi, K. D. (2018). Kebijakan strategis usaha pertanian dalam rangka peningkatan produksi dan pengentasan kemiskinan. Majalah Ilmiah Dian Ilmu, 11(2).